Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την απόφαση της μετακίνησης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.
Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠαΓΝΗ αποτελεί αυτόνομο τμήμα με κρίσιμο ρόλο στο Νοσοκομείο, καθώς παρέχει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπληρωματικά με την ιατρική παρέμβαση. Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών των ασθενών και παρέχουν υποστήριξη, ενδυνάμωση, συμβουλευτική και συνηγορία τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους σε καθημερινή βάση. Το έργο αυτό απαιτεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, με κανόνες εμπιστευτικότητας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε χώρο που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή (Γραφεία, χώρο συνεντεύξεων, Αρχείο, Η/Υ και λογισμικό).
Ωστόσο, με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ -με την αιτιολογία της ανεύρεσης χώρων για τη λειτουργία ιατρείων- καλείται η Κοινωνική Υπηρεσία να μεταφερθεί σε ακατάλληλο χώρο. Συγκεκριμένα, ο ένας χώρος που έχει υποδειχτεί, που η χρήση του είχε οριστεί για παραλαβή δειγμάτων, είναι περίπου 5 τ.μ., στον οποίο μετά βίας μπορεί να χωρέσει ο κοινωνικός λειτουργός και μόνο ένας εξυπηρετούμενος. Αποκλείει, δηλαδή, τη συνεδρία οικογένειας ή παραπάνω του ενός ατόμου συνέντευξη. Επιπλέον, οι υπόλοιποι κοινωνικοί λειτουργοί, αφού δεν έχουν χώρο για συνεδρία, όταν παραπεμφθεί το περιστατικό θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους. Ο άλλος χώρος που υπέδειξε η διοίκηση είναι αποθηκευτικός χώρος, ακόμη μικρότερος, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό. Και οι δύο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία εργαζόμενων και ασθενών σε συνθήκες πανδημίας. Η άλλη λύση που υποδείχτηκε αφορά μετακίνηση σε χώρους που είναι εντελώς απομακρυσμένοι από το Νοσοκομείο, που δεν είναι προσβάσιμοι για ασθενείς ΑμεΑ και χωρίς τη δυνατότητα εύκολης και με ασφάλεια πρόσβασης ασθενών από τις κλινικές, τα ΤΕΠ, συνοδών ή εξωτερικών εξυπηρετούμενων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ακατάλληλες καιρικές συνθήκες.
Η παραπάνω απόφαση παραγνωρίζει και το γεγονός ότι το σημείο όπου λειτουργεί σήμερα το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας είχε προβλεφθεί εξαρχής από το χωροταξικό σχεδιασμό του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα που καθορίζουν ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι επιβεβλημένο να βρίσκονται σε εμφανές σημείο, εύκολο, με απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή της διοίκησης έχει ληφθεί, χωρίς καμιά διαβούλευση με τους κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς να εκφραστεί η επιστημονική άποψη της υπηρεσίας και χωρίς να ενημερωθεί εγγράφως και τεκμηριωμένα, με προφανή στόχο την υποβάθμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών. Έρχεται δε τη στιγμή που το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει δρομολογήσει -εκτός των έκτακτων παραπομπών- την ανάπτυξη και λειτουργία τακτικού εξωτερικού γραφείου Κοινωνικής Εργασίας στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων. Επιπλέον, δε λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια της υπηρεσίας, αφού το διαθέσιμο αρχείο με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εξυπηρετούμενων, επιβάλλεται να βρίσκεται σε ασφαλή χώρο, που να διασφαλίζει το απόρρητο και την ελεγχόμενη πρόσβαση, και να μη μετακινείται διαρκώς.
Τα παραπάνω εντάσσονται στα πλαίσια των πολιτικών υποχρηματοδότησης που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια -και συνεχίζονται σήμερα- επιδιώκοντας την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και την εκχώρηση τους στην επιχειρηματική δράση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
- Να ακυρωθεί η απόφαση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και να μην υπάρξει καμία μετακίνηση που να οδηγήσει σε υποβάθμιση του ρόλου του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου Κρήτης.
- Να πραγματοποιηθεί χωροταξικός επανασχεδιασμός, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, με επιστημονική τεκμηρίωση για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων, με δεδομένη την αποστολή του ΠΑΓΝΗ ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.